Egy hétig a lakbért nem fizetők - főként romák - számára fenntartott szükséglakások egyikében fog lakni a cseh emberi jogi és kisebbségügyi miniszter - jelentették be pénteken Prágában. Michael Kocáb, miután nyílt szóváltásba keveredett az észak-csehországi Chomutov polgármesterével a lakbért nem fizető lakosok - döntő mértékben romák - ügyében, elfogadta Ivana Rápková városvezető meghívását, hogy saját bőrén tapasztalja meg, milyen is az élet a helyi roma gettóban. 

Chomutov vezetése januárban úgy döntött, hogy a közüzemi tartozásokat az érintetteknek fizetett különféle szociális támogatásokból rendezi, miután a szükséglakásokba költöztetett romák többszöri felszólítás ellenére még a minimális lakbért sem voltak hajlandóak megfizetni, s nem fizetnek a fűtésért, vízért és a gázért sem. A polgármester egy végrehajtó céget bízott meg az ügy kezelésével, amelynek képviselői ott vannak a szociális támogatások kifizetésénél, s amint a romák megkapják a pénzt, a törvény nevében és a tartozás törlesztése címén azonnal el is kobozzák tőlük az összeg nagyobbik részét. 

Az eljárás éles bírálatokat váltott ki, s megszólalt az emberi jogi biztos és az illetékes miniszter is, s követelték e gyakorlat beszüntetését. A város vezetése azonban kitart álláspontja mellett, s hasonlóan kíván eljárni a februári szociális támogatások kifizetésénél is. 

"A miniszter úrnak csak a szája jár, de a valós helyzetet nem ismeri. Ha meg akar vele ismerkedni, meghívom, hogy egy hétig lakjon a lakbért nem fizetők között. Mi álljuk a költségeit, ő pedig a saját bőrén tapasztalhatja meg a problémákat" - vágott vissza a kritikákra Ivana Rápková. 

Kocáb először elutasította a felszólítást, de végül beleegyezett. A megfelelő időpontról hivatalával való egyeztetés alapján dönt.

Forrás: Transindex

Az agnews24 szerkesztősége szívesen lát minden hozzászólást!

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez.

Megjegyzés küldése