Módosítani kényszerül a hangos utastájékoztatás formáját áprilistól a Magyar Államvasutak (MÁV), miután közfelháborodást keltett, hogy a magyarországi pályaudvarokon az adott ország hivatalos nyelvén mondják be a határon túli magyar városok elnevezését.

Az újítás szerint a hangosbemondó Kolozsvárt Cluj-Napocaként, Pozsonyt Bratislavaként, Kassát Kosiceként emlegeti, és az eljárás az anyaországban és a határon túl egyaránt megütközést váltott ki.

A MÁV a Krónikának azzal indokolta az utastájékoztatásban bekövetkezett változást, hogy segíteni szeretné a nemzetközi járatokon utazók könnyebb eligazodását, és a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a külföldi városok nevét az adott országban használatos módon hallhatják és láthatják az utasok, amely minden városra vonatkozik, nem csak a határon túliakra.

A vasúti társaság érvelése azonban sántít, mivel számos európai főváros esetében nem alkalmazták a „nyelvújítást”, így például Prága és Varsó kapcsán a magyar elnevezést, és nem a hivatalosat, azaz Prahát és Warszawát használják. Arról nem beszélve, hogy a MÁV újsütetű gyakorlata hasztalan is. Jelenleg ugyanis a magyarországi pályaudvarokon kizárólag magyar nyelven tájékoztatják az utasokat az induló és érkező járatokról, márpedig egy magyarul nem beszélő román állampolgár például csak a célállomás nevét érti a hangos utastájékoztatóból, azt viszont, hogy melyik vágányról indul, vagy van-e késése, már nem.

Az eljárást övező felháborodás nyomán Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter néhány nappal ezelőtt arra kérte a MÁV-START Zrt. vezetőit: a magyar nyelvű hangos utastájékoztatásban a lehető legrövidebb határidőn belül térjenek át a határon túli történelmi magyar városok nevének magyarul történő közlésére a magyarországi pályaudvarokon. Tekintettel a vasúti társaság szolgáltatásait igénybe vevőkre, a tárcavezető szerint nem fogadható el az a gyakorlat sem, hogy kizárólag magyar nyelvű tájékoztatás legyen, ezért azt kérte a MÁV-tól, tegyenek hathatós intézkedéseket az idegen nyelvű hangos utastájékoztatás rendszerének mielőbbi bevezetése érdekében is.

A teljes cikk itt érhető el. (Kitekintő/Krónika), a kép forrása: Közeg-blog

Az agnews24 szerkesztősége szívesen lát minden hozzászólást!

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez.

Megjegyzés küldése