A dinnye és a szalámi országa lettünk

A Miniszterek Tanácsának brüsszeli székházában megjelent David Cerny cseh művész alkotása, amin az európai nemzeteket figurázza ki. A cseh kormány azt hitte, minden országnak saját művésze készíti az alkotást, Cerny viszont megviccelte őket.


Lengyelország: papok szivárvány színű zászlót szabadítanak ki (Fotó: MTI)

További képek itt


"Az első reakciók azonban nem voltak túl pozitívak, ugyanis több EU-tagállam felháborodott az alkotásokon. A BBC beszámolója szerint Csehország eredetileg úgy gondolta, hogy 27 különböző művészt bíznak meg a feladattal, végül azonban David Cerny és két társa készítette el az összes alkotást."

Az ügy fejleményei:
Bulgária és Szlovákia is panaszt tesz, és kérni fogják országuk eltávolítását az alkotásról, mely nagy valószínűséggel meg is fog történni. Szlovákia egyébként magyar nemzeti színű szalaggal átkötött szalámiként van ábrázolva. A Hírszerző tudósítása szerint a Sme című liberális szlovák véleményformáló napilap azt írta: "úgy tűnik, hogy a mai szlovák kormányzó elit szerint a művészetnek elsősorban a nemzeti büszkeség megerősítését kellene szolgálnia, és a hősi jelent kellene ábrázolnia. Újra az üdvözletek, a folklór és a pásztorsípok idejét éljük. (...) Az (szlovák) állam mai képviselői szerint a művésznek csak úgy szabad alkotnia, hogy ne sértse meg a felsőbbséget. A szabadságot gondosan gúzsba kell kötni egy madzaggal. De az nem lehet piros-fehér-zöld színű. Szomorú".

A témáról a Hírszerzőn itt és itt, az Indexen pedig itt.
Az agnews24 szerkesztősége szívesen lát minden hozzászólást!

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez.

Megjegyzés küldése