Hibásan ejtjük Obama nevét - Metropol, 2008. nov. 17., olvasói levél
K.T., Budapest (a monogramazonosság csak a véletlen műve!)

"Mindig bosszant, ha a (részben) magyar származású francia elnök nevét külföldön helytelenül, és nem a magyar kiejtés szabályai szerint ejtik ki, azaz Sárközy helyett Szárkozyt mondanak. De talán megérthető, hogy nincsenek tisztában a világviszonylatban ritkának számító nyelvünk sajátos kiejtési szabályaival. Az viszont joggal honfitársaink szemére vethető, hogy az új amerikai elnök nevének kiejtésében rendszeresen hibázunk.
Ismeretes, a magyar nyelv sajátossága, hogy mindig az első szótagra esik a hangsúly. Ezúttal ezt a szabályt "ültettük át", amikor Obama nevének kiejtésekor is mindenki az első szótagra helyezi a hangsúlyt, miközben a másodikre kell(ene) tenni. Nem vagyok nyelvész, még csak az angol nyelv nagy ismerője sem. Úgy érzem, joggal elvárható mindenkitől, hogy a legerősebb nagyhatalom fényes győzelmet arató új elnökének nevét helyesen ejtsük ki, annál is inkább, mivel ezzel a névvel mostantól nagyon gyakran fogunk találkozni. Ezért is lenne érdemes már most megtanulni a helyes kiejtését."

Szóval külföldön beszéljenek magyarul, mi meg beszéljünk angolul? Okos gondolat... Az Obama nevet meg még biztos nem hallotta senki, mert több mint egy éve nem is vele van tele a sajtó. Na majd ezután mi lesz! Főleg, ha nem tudjuk a "helyes" hangsúlyzoás szerint kiejteni, miközben megjegyzendő, hogy az Obama név nem éppen angolszász eredetű.
Az agnews24 szerkesztősége szívesen lát minden hozzászólást!

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez.

Megjegyzés küldése